Debatindlæg – dit læserbrev brander virksomheden

En kronik, et læserbrev, et debatindlæg brander din virksomhed. At kommentere erhvervsmæssige vilkår for din virksomhed, nye tendenser og ledelsesdilemmaer osv. fremmer virksomhedens interesser og synliggør den i medierne. Kendskabet til virksomhedens aktiviteter vokser.

Af Lone Schrøder Jeppesen, Business:Text

Enig eller uenig. Få dit budskab ud – skriv en kronik, et læserbrev eller debatindlæg i en af landets erhvervsaviser som Børsen, Jyllands-Posten eller Berlingske.

Når du skriver dit læserbrev, så husk 7 ting:

1: Vinkling: Vælg ét hovedbudskab – læserbreve skal være korte og knivskarpe.

2: Målgruppe og timing. Vil dit læserbrev passe bedst til en bestemt avis, et bestemt tidspunkt?

3: Læserbrevet skal afspejle din tale- og skrivestil og samtidig målrettes læserne. Deres opmærksomhed skal fanges med en kort, præcis og fængende overskrift og en underrubrik.

4: Formen på dit læserbrev kan med fordel være: Påvis problemet, belys årsagen, forklar konsekvensen og anvis en løsning. Udvælg de vigtigste argumenter, mulige modargumenter og gendrivelser af dem. Og underbyg med fakta, eksempler og kilder.

5: Del teksten op i passende afsnit og udstyr dem med fængende mellemrubrikker. Læserbrevet sluttes af med konkrete forslag til handling.

6: Overhold avisens formalia med hensyn til omfang.

7: Giv teksten et sprogtjek, og læs korrektur.

Læserbrevet er klar.

 

Få flere råd til, hvordan du brænder igennem med dit budskab over for din målgruppe og samtidig brander din virksomhed. Og mangler du tiden til at skrive, og skal det være nemt – så lad Business:Text ghost-write dit næste debatindlæg.

Brug kundecases 10 steder

Samarbejdet med kunderne rummer ofte mange små og store succeshistorier. At få sat ord på et velfungerende samarbejde åbner døre til nye kunder, nye ordrer og øget indtjening. Så et godt råd er at spare på reklamebudgettet og lade positiv omtale af din virksomhed gøre en del af salgsarbejdet.

Af Lone Schrøder Jeppesen, Business:Text

Kundecases er effektiv B2B markedsføring. Tilfredse kunder er jo som bekendt den allerbedste anbefaling af jeres virksomhed. Det handler derfor om at få de gode historier fortalt. Du kan med fordel bruge dem i ti forskellige sammenhænge – både i deres fulde længde, i kortere versioner og i citat-form:

  • websitet
  • nyhedsbrevet
  • kundemagasinet
  • sociale medier
  • kundebesøg
  • salgsmødet
  • gå-hjem-møder
  • konferencer
  • messer
  • årsrapporten

Kundecases synliggør værdien af din virksomheds produkter og serviceydelser. Det giver både eksisterende og nye kunder værdifuld indsigt, nye input og inspiration til nye måder at bruge jeres produkter på. Kunderne inspireres af at læse, hvordan jeres løsninger skaber værdi i forskellige sammenhænge.

Troværdigt og derfor populært
Kunder lægger i højere grad deres lid til andre kunder end til traditionel reklame. Det er derfor ikke uden grund, at kundecases er blevet populære som en del af virksomhedens kommunikation. De har en højere troværdighed end traditionel markedsføring som produktkataloger og annoncer. Det er simpelthen mere autentisk at lade kunderne fortælle, hvordan ens virksomheds viden og løsninger gør deres forretning mere innovativ, effektiv eller konkurrencedygtig. Netop den viden og de løsninger, der gør forskellen.

Få de gode eksempler frem i lyset
Der er stor signalværdi forbundet med referencehistorier – også for kunderne. De er med til at knytte tættere bånd til kunderne og opbygge kundeloyaliteten. Og relationer til kunderne har aldrig været vigtigere. Når kundecases tænkes ind i den strategiske kommunikation og bindes op på virksomhedens mål, vision og værdier, er det effektiv markedsføring. Samtidig er det en prisbillig løsning. Så tag et kig på jeres samarbejde med kunderne med jævne mellerum, og få de gode eksempler frem i lyset.

Sæt mere frem i butiksvinduet

Kvalitetsindhold på virksomhedens Company Page på LinkedIn betaler sig virkelig, for dine interessenter går efter relevant viden, som de kan dele.

Lav flere statusopdateringer
Af Lone Schrøder Jeppesen, kommunikationsrådgiver

Din virksomhedsside på Linkedin er et butiksvindue. Her kommer jobansøgere, nuværende kunder, nye kunder og branchefolk forbi og kan få et indtryk af, hvad virksomheden har på hylderne.

Men hvad stiller du frem?

Stadig mange virksomheders LinkedIn Company Page bruges kun som opslagstavle for nye job. Og det kræver ikke mange minutter på LinkedIn at konstatere, at der ofte er langt mellem statusopdateringerne. I værste fald står siden tom. Undersøgelsen ”Sociale medier 2014” fra fagorganisationen Lederne konkluderer, at det kun er under halvdelen af de virksomheder, der har en profil på sociale medier, som har formuleret en strategi for den.

På udkig efter relevant indhold
I Danmark er der nu 1,8 mio. brugere på LinkedIn, viser nye tal fra Socialhub. Er virksomheden ikke særlig aktiv, misser den dermed en oplagt mulighed for at involvere og engagere sine brugere, kunder og samarbejdspartnere. Virksomheden bliver mindre synlig og søgbar. Det er essentielt og afgørende at have professionelle netværksrelationer og pleje dem.

Undervurder ikke LinkedIn som kommunikationskanal. Gør din virksomhedsside til et centralt trafikknudepunkt i jeres kommunikation, og gør det med kvalitetsindhold. For vi er på LinkedIn for at få viden. I rapporten The 2014 Professional Content Consumption Report har LinkedIn spurgt knap 3.000 LinkedIn-brugere. Blandt dem svarer 91 procent, at de bruger LinkedIn for at finde og dele relevant indhold. To ud af tre bruger desuden indhold på LinkedIn til at udvide deres faglige netværk og styrke karrieren.

Nyheder og casehistorier vægtes højt
I mange år har jeg løst kommunikationsopgaver for mindre og mellemstore virksomheder i videnstunge brancher. De oplever, at det kan være en udfordring at få produceret værdiskabende og relevant kvalitetsindhold. Det kræver tid. Og hvad er egentlig godt indhold på LinkedIn?

Ja, ifølge LinkedIn-rapporten ønsker 78 procent at holde sig ajour med nyheder i deres branche. Det kan eksempelvis være en præsentation af nye produkter eller omtale af nye projekter eller samarbejdsaftaler. 73 procent gør det for at få nye ideer og spotte trends. Desuden ligger case studier og det at få viden om, hvordan andre virksomheder gør, højt på listen.

Find inspiration
Dine interessenter går altså efter indhold af en så høj faglig værdi, at de kan omsætte det til konkrete tiltag i deres arbejde. Så der skal kræses for indholdet, hvis man vil berige dem. Din virksomhed har stor ekspertise inden for jeres felt, og det vil give god mening at stille noget af den viden frem i butiksvinduet. Det handler om at få den viden i spil og bruge den kommunikationsmæssigt til at gøre jeres kompetencer synlige.

Når man skal udbygge sin virksomhedsside, kan det være en god idé at hente inspiration hos virksomheder, der gør det godt. Se eksempelvis VisitAarhus, der deler nyheder om turismen i Aarhus og om branchen. Eller konsulentfirmaet Pluss Leadership, som versionerer indholdet fra nyhedsbrevet især med fokus på netop videndeling og casehistorier. Her kan man fx læse historien om, hvordan medarbejdere og ledere hos AL Finans i fællesskab har fået en ny strategi 2016-2019 i luften.

På denne måde skaber disse virksomheder et professionelt udtryk udadtil, de øger kendskabet til virksomhedens ydelser, og de plejer relationer til kunder og beslutningstagere.

Hyr hjælp udefra
Der er brug for en rød tråd og en klar strategi for indholdet på virksomhedens LinkedIn-side. Mit råd er at få indholdet tænkt ind i virksomhedens kommunikationsstrategi, så det understøtter de overordnede mål og værdier. Start med at definere målgruppen – hvem er det, virksomheden vil være noget for? Hvilke emner optager dem? Hvilken værdi skal vi bidrage med? Og hvad skal vinklen være? Find ud af, hvad der skal frem i butiksvinduet, så de forbipasserende har lyst til at kigge indenfor.

Ja, det tager tid. Mangler du tiden eller kompetencerne til det, så hyr hjælp udefra til det. Og ja, det koster en sum penge, men tænk på omkostningerne ved ikke at gøre noget. Det allervigtigste er at komme i gang – nu. Kvalitetsindhold på din virksomheds Company Page på LinkedIn er en god investering – dine interessenter vil påskønne det.

Giv dine kunder ordet

Lad kunderne fortælle om værdien af jeres samarbejde. De gode kundehistorier kan med fordel bruges i kommunikationen

Af Lone Schrøder Jeppesen, Business:Text

Det siger kunderneHar jeres kunder fået flere kunder takket være samarbejdet med din virksomhed? Og måske vundet markedsandele? Har de fået større indsigt i, hvad der gør dem konkurrencedygtige? Er de blevet mere innovative? Eller er de blevet klogere på deres kunders forretning? Samarbejdet med kunderne rummer ofte mange små og store succeshistorier om, hvordan din virksomhed differentierer sig fra konkurrenterne. Tilfredse kunder er jo som bekendt den allerbedste anbefaling af jeres virksomhed. Det handler derfor om at få de gode historier fortalt. Kunder lægger i højere grad deres lid til andre kunder end til reklameslogans. Det er derfor ikke uden grund, at kundecases er blevet populære som en del af virksomhedens kommunikation. De har en højere troværdighed end traditionel markedsføring som produktkataloger og annoncer. Det er simpelthen mere autentisk at lade kunderne fortælle, hvordan ens virksomheds viden og løsninger gør deres forretning mere innovativ, effektiv eller konkurrencedygtig. Netop den viden og de løsninger, der gør forskellen.

Værdifuld indsigt
Kundecases synliggør værdien af din virksomheds produkter og serviceydelser. Det giver både eksisterende og nye kunder værdifuld indsigt, nye input og inspiration til nye måder at bruge jeres produkter på i opgaveløsningen. Kunderne inspireres af at læse, hvordan jeres løsninger skaber værdi i forskellige sammenhænge. At få sat ord på et velfungerende samarbejde åbner døre til nye kunder, nye ordrer og øget indtjening. Så et godt råd er at spare på reklamebudgettet, og lade positiv omtale af din virksomhed gøre en del af salgsarbejdet.

Der er stor signalværdi forbundet med referencehistorier – også for kunderne. De er med til at knytte tættere bånd til kunderne og opbygge kundeloyaliteten. Og relationer til kunderne har aldrig været vigtigere. Når kundecases tænkes ind i den strategiske kommunikation og bindes op på virksomhedens mål, vision og værdier, er det effektiv markedsføring. Samtidig er det en prisbillig løsning.

“Synes godt om” gourmet lakrids

Sociale medier er en fantastisk platform til at skabe produktkendskab og salg, lyder erfaringen fra Lakrids by Johan Bülow, der sælger lakrids  i udsøgt kvalitet. Lakridsfabrikken fortæller sjove hverdagshistorier på Facebook, og det er der nu over 14.000 personer, der synes godt om. Læs hele historien her side 48-49.

Salgstallene kom i gult

Orifarm har gjort op med den traditionelle måde at markedsføre håndkøbsmedicin på med kampagnen Yellow . I forhold til at tænke reklame har kampagnen udløst et paradigmeskift i branchen. Historisk set har medicinalfirmaer altid markedsført deres produkter på produktfordele. Orifarm er den første, der benytter pris som parameter i markedsføringen. Ikke for at dumpe priserne, men for som noget nyt at fortælle, hvad medicinen koster. Priserne på såvel Orifarms produkter og konkurrenternes produkter er de samme som før. Distributionen er ikke ændret. Salgsstyrken er den samme. Konkurrenterne er de samme. Orifarm har opnået resultaterne udelukkende ved at markedsføre produkterne på en ny måde.

PP Møbler: Den er vores dna

 

Stolen blev tegnet af den danske arkitekt Hans J. Wegner i 1949. John F. Kennedy sad i den under en afgørende tv-duel med Richard Nixon i præsidentvalgkampen i USA i 1960. Siden blev den døbt “The Chair”, og i dag er den berømte armstol flagskibet hos det familieejede møbelsnedkeri PP Møbler i Allerød. Møbelsnedkeriet arbejder ud fra princippet om, at markedsføringen skal være enkel og minimalistisk. Læs hele artiklen i næste nummer af InBusiness, der bringer et tema om møbelbranchen.

Lejemål skal være grønne

Virksomheder går efter en grøn profil, lavere varmeregning og bedre indeklima, når de lejer erhvervslokaler, viser ny undersøgelse. Energirigtige erhvervslokaler betyder noget eller meget for 8 ud af 10 erhvervslejere. Det viser en ny undersøgelse fra Go’ Energi, Center for Energibesparelser. – Det er positivt og overraskende, at så mange erhvervsledere lægger vægt på energirigtige erhvervslokaler. Man skulle måske tro, at de i disse tider vil spare. Men det viser, at virksomheder tænker i helheder. Der er jo både økonomi og branding i det, så det giver god mening for mange, siger projektleder Thomas Drivsholm fra Go’ Energi til nyhedsbladet Dansk Energi.

Ud af dilemmaet

Marketingplaner og markedsføringskampagner leder ikke i tilstrækkelig grad til markedsorientering og vækst i virksomheden. Traditionelle marketingopgaver eller såkaldt kernemarketing har overraskende en lille effekt på bundlinjen. Det har dermed ikke den store nytteværdi at investere flere penge i dem. Sådan lyder konklusionen i det nye forskningsprojekt Rethinking Marketing fra CBS, Copenhagen Business School, som er baseret på både en kvantitativ og kvalitativ undersøgelse blandt 552 marketingansvarlige. Læs hele artiklen i InBusiness side 48-50.

Ikea overbeviste forbrugerne

Ikea er ikke længere kun kendt som møbelvarehus, men også som en seriøs leverandør af køkkener på højde med de helt store køkkenfirmaer. På blot et år er det lykkedes at sammensætte en kommunikationsstrategi, der har fået forbrugerne til at ændre deres opfattelse af Ikea-køkkener i forhold til kvalitet og pris. Jon Westholm, communication manager i Ikea: – Jeg tror, det har en stor effekt, at vi er fokuseret og koncentreret i vores kommunikation. Det vigtigste for os er at være meget klar i kommunikationen og bruge både følelsesmæssige og rationelle argumenter.

Undgå sparefælden

Virksomhederne koncentrerer sig mere om omkostninger end om at være markedsorienteret og skabe værdi for kunderne. Men man kan ikke skrumpe sig sund. Det er vigtigt at undgå at havne i en fælde, hvor man langsomt konkurrerer sig selv ud af markedet ved at stirre sig blind på omkostningerne, mener professor Klaus G. Grunert, Handelshøjskolen, Aarhus Universitet.

Brandsucces uden filter

Førhen var Nescafé en nødlødning, når kaffedrikkere ikke var i nærheden af deres kaffemaskine. Men i de seneste år har danskerne fået smag for kaffe uden filter. Nestlé Danmark har opnået flotte salgsresultater ved at aflæse forbrugertrends i markedet. Nescafé har skabt markedets højeste brand awareness og er blevet den foretrukne kaffe for unge aktive byboere. Præferencen for brandet er løftet fra indeks 100 til 207. Læs hele artiklen i InBusiness side 30-31.

Alle kender Somersby

Æblecideren Somersby er på rekordtid blevet kendt. I februar 2008 var cider noget, som man købte til sine børn i to liters flasker. I dag drikker over 40 procent af voksne danskere Somersby regelmæssigt. Carlsberg har opnået de flotte salgsresultater ved at gå nye veje med en kommunikationsstrategi bestående af buzz-marketing og løgnehistorier om Lord Somersby i tv og radio. Læs mere om kampagnen, der vandt Advertising Effectiveness Award 2009: her side 24-25.

Finn Nørbygård: “Safety first”

Analysegruppen A/S afrunder sit tema om analyser i krisetider med et foredrag med Finn Nørbygård. IT Factorys konkurs kastede Danmarks kendte komiker ud på fallittens rand, men han har ikke mistet evnen og lysten til at være sjov. Nu vil han videre. Og det skal være med mere show end business.

Femstjernet markedsføring

Ny vellykket kommunikationsstrategi har genfødt Irma i medierne og skabt flotte økonomiske resultater. Det har udløst prisen Advertising Effectiveness Award. – Vores koncept har en helt anderledes vinkel på, hvordan man kan gøre. Det er en kæmpe anerkendelse at få sådan en pris specielt i vores branche, der har tradition for kortsigtet kommunikation, siger marketingchef i Irma, Mette Dyhr. Læs artiklen om Irmas markedsføring i InBusines side 16-17.